Zelenina, ovoce, rostliny, bylinky

Zelenina čerstvá (nebo sušená)

- důkladně umytá a usušená, ne plesnivá nebo nahnilá, může být i uvařená (bez soli), ne konzervovaná. Podáváme vždy jenom jeden druh a současně s ním nepodáváme mléčné výrobky nebo ovoce. Nezkonzumované zbytky odstraníme nejpozději do 24 hodin od podání, lépe hned na druhý den ráno.

Brokolice

Podáváme pouze malé množství (může způsobit nadýmání). Obsahuje hodně vitaminu C, betakroten, kyselinu listovou, železo a draslík. Růžičky brokolice jsou nejbohatším zdrojem sulforafanu, který chrání před rakovinou. Posiluje imunitní systém. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 4 g, tuky 1 g, sacharidy 3-5 g.

Celer/Zeler bulvový i stonkový
Musí být důkladně umytý, ještě lépe oloupaný. Obsahuje hodně vitaminu C, draslík a vlákninu. Podporuje správnou činnost ledvin. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0,8-2 g, tuky 0 g, sacharidy 10 g.

Cuketa
Je to druh tykve. Užitečný zdroj vitamínu C a kyseliny listové. Obsahuje také betakaroten. Podáváme jen zřídka a malé množství. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 2 g.

Čekanka/Čakanka
Má vysoký obsah vápníku. Podáváme ji pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která může způsobit onemocnění ledvin, močové kameny, průjmy a nadýmání. Nepodáváme vnější listy. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 0 g, sacharidy 4 g.

Červená řepa/Červená repa/Cvikla (čerstvá, sušená).
Ze všech druhů zeleniny má nejvyšší obsah cukrů. Je dobrým zdrojem kyseliny listové, je bohatá na draslík, vitamin C a přírodní látky bránicí vzniku rakoviny. Posiluje imunitní systém. Podáváme pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové. Může barvit moč do červena, co může vzbuzovat dojem nemoci u křečka (krev v moči). Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,3-2 g, tuky 0 g, sacharidy 5,6-11 g.

Čínské zelí/Čínska kapusta
Podáváme pouze malé množství, může způsobit nadýmání. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.

Dýně/Tekvica
Obsahuje vitamín E, který má antioxidační účinky a dokáže chytit volné radikály v organizme. Dále obsahuje vitamíny A, B, D, K, zinek, fosfor, železo, vápník, hořčík a selen. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0,5 - 2 g, tuky 0 g, sacharidy 6-10,3 g.

Fenykl (řapík) (čerstvý, sušený)
Má vysoký obsah vitamínů a minerálů. Dobrý na trávení. Obsahuje betakaroten a kyselinu listovou. Může zabarvit moč. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.

Chřest/Špargľa
Rychle podléhá zkáze, proto ji podáváme co nejčerstvější. Je bohatá na vitaminy C a E, betakaroteny, kyselinu listovou. Má mírně močopudné a laxativní účinky. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2-2,9 g, tuky 0 g, sacharidy 2,2 - 4 g.

Kedluben/Kaleráb
Podáváme pouze malé množství. Obsahuje vitamin C, draslík a hodně vlákniny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.

Květák/Karfiol
Podáváme vnější listy i košťál. Má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje vitamin C a sloučeninu sulforafan, která pomáhá chránit před rakovinou. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1-2,1 g, tuky 0 g, sacharidy 4-4,7 g.

Mrkev, Karotka/Mrkva
Před podáváním ji očistíme (oloupeme) a odstraníme vršek, neboť obsahuje škodlivé látky z postřiků proti škůdcům. Obsahuje sacharid falkarinol, který má silné protirakovinné účinky. Má vysoký obsah vitaminu A, C, vitaminu skupiny B a betakarotenu. Je bohatá na železo, vápník, draslík, sodík a vlákninu. Může zabarvit moč. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1-1,3 g, tuky 0,3 g, sacharidy 9,2-10 g. Nutriční hodnoty ve 100 g sušené mrkve: bílkoviny 7,3 g tuky 1,5 g, vláknina 26,3 g.

Okurka salátová/Uhorka šalátová (i nakladačky)
Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, síru, mangan, fosfor, vápník, draslík a bor, který je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubové chrupavky. Podporuje činnost jater. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 - 3 g.

Paprika sladká
Nepodáváme stopky a nezralé části, protože obsahují jedovatý solanin. Nikdy nepodáváme pálivé (štiplavé) druhy! paprika je bohatá na vitamin C, betakaroten a bioflavonoidy, které působí proti rakovině, nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 4 g.

Pastyňák/Paštrnák
Obsahuje hodně vitaminu C, E, kyselinu listovou a vlákninu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 12 g.

Petržel/Petržlen(čerstvý, sušený)
Podáváme jen malý kousek. Má vysoký podíl vlákniny. Obsahuje hodně vápníku a železa. Nepodáváme ho březím samičkám. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 10 g.

Polníček/Valeriána poľná (poľný šalát)
Obsahuje hodně vitaminu C. Dále obsahuje provitamin A, vitaminy B1, B2, E, kyselinu listovou, hořčík, fosfor, vápník a železo. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,8 g, tuky 0,3 g, sacharidy 1,4 g.

Rajče/Paradajka
Podáváme pouze červené a dobře zralé plody (ne kyselé) bez zrníček a zelených stopek. Zelená (nezralá) rajčata obsahují jedovatý solanin. Nepodáváme ho ve vyšších dávkách, neboť může způsobit průjem. Obsahuje hodně vitaminu C, E, betakaroten, draslík a lykopen, který bráni vzniku některých typů rakoviny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 4 g.

Rajče cherry/Rajčina cherry
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,1 g, tuky 0 g, sacharidy 5 g.
Salát hlávkový/Šalát hlávkový
Nepodáváme ho ve větším množství, může způsobit průjmy a nadýmání. Nepodáváme vnější listy a košťál. Obsahuje kyselinu listovou a betakaroten. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,5 g, tuky 0 g, sacharidy 2,1 g

Salát ledový/Šalát ľadový
Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 2 g.

Špenát
Podáváme pouze v malém množství, neboť má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která může způsobit onemocnění ledvin, močové kameny, průjmy a nadýmání. Brání vstřebávaní vápníku a železa. Obsahuje hodně vitaminu B6, C a E, betakarotenu, kyseliny listové, betakaroten, vápník, železo a hořčík. Obsahuje hodně vitaminu C, draslíku a kyseliny listové. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2 g, tuky 1 g, sacharidy 3 g.

Tuřín/Kvaka
Obsahuje vitamín C, vlákninu a látky působící preventivně proti rakovině. Má močopudné a krev pročišťující účinky. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 7,7 g.

Tykev/Tekvica - nepodáváme ozdobné tykve!
Obsahuje hodně vitaminu E a betakarotenu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0,4-1 g, tuky 0 g, sacharidy 5,9-9 g .

Ovoce čerstvé

-ovoce musí být důkladně umyté, bez pecek a jader, ne plesnivé, nahnilé, kyselé (je dobré ovoce předem ochutnat) nebo konzervované. Ovoce podáváme jen zřídka - maximálně 1x do týdne, kvůli vysokému obsahu cukru. (Jestli je u konkrétního ovoce uvedeno, že ho podáváme jen malý kousek - nebo v malém množství), tak pod tím rozumíme velikost přibližně 1x1cm.) Podáváme vždy jen jeden druh ovoce a současně s ním nepodáváme mléčné výrobky nebo zeleninu. Nezkonzumované zbytky odstraníme nejpozději do 24 hodin od podání, lépe hned na druhý den ráno.
Pozor! Ovoce v kombinaci s vodou může způsobit průjem. Křečíkům a křečkům s cukrovkou ovoce nepodáváme vůbec. Ovoce nepodáváme kojícím samičkám ani mláďatům do věku 3 týdnů, kvůli riziku vzniku ascitu (hromadění tekutiny v dutině břišní), který může vést k úmrtí mláďat.

Angrešt/Egreš
Podáváme ho zřídka a jen v malém množství - bez jader. Je bohatý na vitamin C a rozpustnou vlákninu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 10 g.

Banán
Podáváme ho zřídka a jen v malém množství, protože obsahuje hodně cukru. Zralý může ve větším množství způsobit zácpu. Zčernalé banány je nutno hned odstranit. Obsahuje hodně draslíku, železo a vitamin B6. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,3 g, tuky 0 g, sacharidy 23 g.

Broskev/Broskyňa
Podáváme jen malý kousek bez slupky, která obsahuje kyseliny. Obsahuje draslík, vápník, železo, zinek, hořčík, niacin a hodně vlákniny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 12 g.

Hrozny/Hrozno
Podáváme bez jader (obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové) a jen malé množství, neboť velice sladké plody podporují vznik cukrovky. Slupka obsahuje mnoho taninu a hodně kyseliny tříslové. Hrozny jsou dobrým zdrojem draslíku. Tmavé odrůdy jsou zdrojem antioxidantů. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.

Hruška
Podáváme bez jader (obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové) a jen malý kousek. Nezralé hrušky v kombinaci s vodou můžou způsobit průjem. Hrušky obsahují užitečný zdroj vlákniny, draslíku a železa. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.

Jablko
Podáváme bez jader (obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové). Jablko obsahuje vitamin C, působí proti průjmu (syrové) a zácpě (dušené). Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 0 g, tuky 0 g, sacharidy 15 g.

Jahoda
Je nejlepším rostlinným zdrojem manganu a jedním z nejsilnějších rostlinných antioxidantů. Rovněž je bohatá na vitamíny C, B, A, E, železo, fosfor, zinek a měď. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 9 g.

Jahoda lesní
Podáváme jen zřídka a v malém množství.

Malina
Podáváme pouze výjimečně a jen v malém množství. Vynikají vysokým obsahem železa, zinku, mědi a manganu - což příznivě působí při anémiích. Jinak obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor a málo sodíku. Maliny jsou bohaté na vitamin C, E, kyselinu listovou a vlákninu. Pomáhají při léčbě průjmů a poruch trávení. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 1 g, sacharidy 11 g.

Meruňka/Marhuľa
Podáváme jen malý kousek a bez slupky, která obsahuje kyseliny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Obsahuje betakaroten a vlákninu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 13 g.

Nektarinka
Podáváme pouze malý kousek bez slupky, která obsahuje kyseliny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Nektarinka obsahuje hodně vitaminů A, C, draslík, niacin a riboflavin. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 8 g.

Ostružiny/Černice
Podáváme zřídka a jen v malém množství. V plodech jsou četné vitamíny, mnoho provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamín C (20 - 30 mg ve 100 g), velmi mnoho vitamínu E, vitamín K, mnoho vlákniny. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu, hodně vápníku a hořčík, málo sodíku, dost železa.

Švestka/Slivka
Podáváme jen malý kousek. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 16 g.

Třešeň/Čerešňa
Podáváme jen malý kousek bez slupky, která obsahuje kyseliny. Ve větším množství může ve spojení s vodou způsobit silný průjem. Třešně jsou dobrým zdrojem draslíku. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou - nepodávat! Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 15 g.

Ovoce sušené

-nesmí být sířené; výrobky s označením "BIO" konzervanty typu siřidlo neobsahují, ale je třeba počítat s jejich vyšší cenou (příp. si ovoce můžeme usušit i sami). Podáváme ho méně často, protože obsahuje hodně cukru. Křečíkům Campbellovým ho nepodáváme vůbec, neboť mají sklony k cukrovce (diabetu). Křečkům s cukrovkou sušené ovoce nedáváme vůbec. 

Banány
Podáváme je pouze výjimečně, protože obsahují hodně cukru. Banánové chipsy slazené medem nepodáváme vůbec, protože obsahují ještě více cukru. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 2-4 g, tuky 1 g, sacharidy 58-75 g.

Brusinky/Brusnice
Mají antibakteriální účinky, zmírňují problémy při trávení a zmírňují průjem. Podáváme max. 1 - 2 ks týdně.

Jablka/Jablká (křížaly)
Jsou zdrojem vlákniny. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1-1,7 g, tuky 0 g, sacharidy 57-64,9 g.

Hrušky
Sušené hrušky obsahují řadu minerálních látek (ve větším množství pak draslík), vlákninu a kyselinu listovou (vitamín B9). Jsou dobrým zdrojem rychlé energie.

Maliny
Pomáhají při léčbě bakteriálních a virových onemocnění doprovázených zvýšenou tělesnou teplotou a jsou užitečné pro imunitní systém organismu.

Rozinky/Hrozienka
Jsou dobrým zdroj draslíku a železa. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,5-3 g, tuky 0 g, sacharidy 54-69 g.

Švestky/Slivky
Obsahují hodně vitaminu B6 a E, draslík, železo a vlákninu. Uvolňují zácpu. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1,9-3 g, tuky 0 g, sacharidy 57-65,6 g.

Bylinky a jiné rostliny

- podáváme je čerstvé nebo sušené - sušené vmícháme do suchého krmiva - 100 g bylinek na 600 g krmiva. Rostliny nesbíráme na místech, kde může dojít k jejich znečištění zvířecími výkaly. Nesbíráme je v blízkosti cest, ani do mikrotenových sáčků (kvůli riziku zapaření). Pokud se nám některé bylinky zdají příliš aromatické, podáváme je pouze jen v sušené formě. Nepodáváme natě z kupované zeleniny, protože je v ní hodně chemických postřiků. Vysoký podíl vlákniny v přírodních složkách podporuje broušení zubů a zdravé zažívání.

Bazalka
Podáváme pouze sušené listy. Podporuje chuť k jídlu, napomáhá trávení, působí proti křečím a uklidňuje.

Bršlice kozí noha/Kozonoha hostcová
Podáváme oddenek nebo čerstvé (mladé) listy - před použitím listů je nutné stáhnout z nich pokožku. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, uvolňuje křeče (např. v oblasti břicha).

Celerová nať/Zelerová vňať
Podáváme pouze sušenou nať, která je bohatá na vitamíny A a E. Nutriční hodnoty ve 100 g: bílkoviny 1 g, tuky 0 g, sacharidy 10 g

Echinacea purpurová (Třapatka nachová)
Podáváme ji pouze sušenou. Posiluje imunitní systém a působí proti rakovině, zápalům, infekcím a hnisavým procesům. Vysoký obsah vlákniny pozitivně působí na zdraví zubů a trávicí systém.

Fenyklová nať/Feniklová vňať
Podáváme ji pouze sušenou. Podporuje trávení.

Heřmánek/Harmanček (rumanček kamilkový)
Zmírňuje trávicí obtíže, působí protizánětlivě a desinfekčně.

Hluchavka objímavá
Obsahuje hodně vápníku. Podáváme v malém množství.

Jetel/Ďatelina lúčna
Podáváme květy i listy. Čerstvou podáváme pouze v malém množství, sušenou bez omezení.

Jitrocel kopinatý, větší (širokolistý)/Skorocel kopijovitý, širokolistý
Je bohatý na vlákninu (20,8 % ve 100 g sušeného jitrocele). Působí proti zápalům, má antibakteriální účinek a pomáhá při poruchách trávení provázených zácpou. Nutriční hodnoty ve 100 g sušeného jitrocele: bílkoviny 13,7 g tuky 2,4 g.

Kokoška pastuší tobolka/Pastierska kapsička
Podáváme čerstvou nebo sušenou. Může způsobit nadýmání. Má stimulační účinek na svaly dělohy, proto ji nepodáváme březím samičkám. Obsahuje hodně vápníku.

Koprová nať/Kôporová vňať
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou. Obsahuje hodně vitamínu C, draslík, zinek a vápník. Dodává tělu antioxidačně a antibakteriálně působící látky. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí na zlé trávení, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání, působí proti průjmu, stimuluje produkci mléka.

Kopřiva/Žihľava
Podáváme čerstvou nebo sušenou; čerstvou před podáváním spaříme horkou vodou. Obsahuje hodně vitamínu B, C, K, vápník, železo (více než špenát) a antibioticky působící látky. Má silné močopudné účinky. Podporuje tvorbu červených krvinek, přečišťuje krev i celý organismus. Nutriční hodnoty ve 100 g sušené kopřivy: bílkoviny 27,9 g tuky 2,0 g, vláknina 15,9 g.

Kozí brada/Kozia brada
Podáváme kořen (vykopáváme ho přibližně v říjnu), mladé listy a lodyhy (sklízíme na jaře). Lze ji použít jako pomocný lék při onemocněních jater, žlučníku, při zánětech močových cest, při žaludečních potížích a kožních nemocech. Má využití i při léčbě cukrovky.

Kukuřice cukrová
Podáváme listy. Čerstvé i sušené jsou zdravou pochoutkou.

Květy slunečnice
Podáváme okvětní lístky. Nepodáváme květy z ozdobných slunečnic!

Máta peprná/Mäta pieporná
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou. Nepodáváme ji kojícím samičkám, protože může způsobit úbytek mléka. Podporuje trávení, tlumí křeče především v trávicím traktu, působí protizánětlivě a antisepticky.

Meduňka/Medovka
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou. Zlepšuje trávení, působí proti křečím, přináší úlevu při horečce, působí proti virům a bakteriím.

Měsíček lékařský/Nechtík lekársky
Přečisťuje krev, zlepšuje trávení, funkci žlučníku a střev a snižuje horečku.

Chrpa polní/Nevädza poľná
Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení (má účinky močopudné a žlučopudné). Podáváme čerstvou nebo sušenou.

Oregano
Podáváme ho čerstvé nebo sušené. Pomáhá při střevních potížích, uvolňuje křeče, podporuje trávení a je přírodním antibiotikem.

Ostropestřec mariánský/Pestrec mariánsky
Podáváme ho čerstvý nebo sušený. Chrání, podporuje a regeneruje játra, posiluje imunitní systém, podporuje zdravý růst srsti a látkovou výměnu. Obsahuje životně důležité balastní látky. Vysoký obsah vlákniny se stará o optimální trávení. Pozor na trny! Nutriční hodnoty ve 100 g sušeného ostropestřce : bílkoviny 9,9 g tuky 2,3 g, vláknina 21,4 g.

Pampeliška lékařská (Smetanka lékařská)/Púpava
Podáváme listy, květy, kořen. Stopky květů nepodáváme! Květy můžou vyvolat alergickou reakci. Obsahuje hodně vápníku a je účinným diuretikem. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Obzvláště je doporučovaná pro laktující samičky. Může barvit moč a stolici do červena. Snižuje hladinu krevního cukru, je vhodný pro křečky s diabetem (hlavně kořen pampelišky). Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Nutriční hodnoty ve 100 g sušené pampelišky: bílkoviny 20,3 g, tuky 4,9 g.

Petrželová nať/Petržlenová vňať
Podáváme ji čerstvou i sušenou. Obsahuje hodně vitaminu A, B a C, vápník, draslík, hořčík a železo. Je silným diuretikem, povzbuzuje trávení a působí proti nadýmání. Při vyšších dávkách způsobuje dráždění ledvin. Má stimulační účinek na svaly dělohy, proto ji nepodáváme březím samičkám. Nutriční hodnoty ve 100 g čerstvé natě: bílkoviny 3 g, tuky 1 g, sacharidy 6 g. Nutriční hodnoty ve 100 g sušených stonek petržele: bílkoviny 13,7 g, tuky 2,4 g.

Podběl/Podbeľ
Podáváme čerstvé nebo sušené květy a listy. Je vhodný při nachlazení. Používá se i při žaludečně-střevních zánětech. Protože čerstvý podběl obsahuje stopy pyrolizidinového alkaloidu, který působí toxicky na játra, nedoporučuje se jeho dlouhodobé podávání. Sušením se ale obsah alkaloidů snižuje.

Ptačinec žabinec/Hviezdica prostredná
Používá se kvetoucí nať (jako zelenina se doporučuje spíše nať před rozkvětem, není hořká), od konce dubna. Obsahuje vitamíny (C a E), karotin, tanin, hořčiny. Má močopudné účinky, podporuje metabolismus.

Řebříček obyčejný (Myší chvost obyčajný)
Podáváme čerstvé nebo sušené květy a nať pouze v malém množství. Nepodáváme ho březím samičkám. Podporuje trávení, má protizánětlivý účinek, snižuje horečku a podporuje činnost jater.

Rozmarýn
Podáváme ho čerstvý nebo sušený v malém množství. Je bohatý na vápník. Zlepšuje trávení.

Šalvěj/Šalvia
Podáváme ji čerstvou nebo sušenou pouze v malé množství, neboť vyšší dávky můžou vyvolat křeče podobné epileptickým. Působí proti bolesti, pomáhá při průjmu, má silný antibakteriální účinek. Obsahuje hodně vápníku.

Sedmikráska/Sedmokráska
Podáváme květy i listy. Působí proti horečce i jako mírné projímadlo.

Seno
Seno není pro křečky až tak důležité jako pro morčata a králíky, ale může jim poskytnout tolik důležitou vlákninu. Taky si z něj můžou udělat hnízdo. Při koupi sena dbáme na to, aby bylo co nejčerstvější, bylo měkké, nebylo prašné a nevyskytovali se v něm roztoče. Jestli se obáváte roztočů, tak je dobré dát seno na dva dny do mrazáku a až potom ho použít. Takto to praktikují zahraniční chovatelé.

Sléz lesní/Slez lesný
Sbírají se jak listy, tak květy. Listy a květy se používají v čajových směsích, obsahují sliz, třísloviny, vitamín C a karoten. Stimuluje činnost střev a zvyšuje účinnost vitaminu P. Působí protizánětlivě.

Tráva
Nesbíráme ji na místech, kde může dojít k znečištění zvířecími výkaly. Nesmí být sbírána v blízkosti cest. Můžeme si ji vypěstovat i sami. Křečka na ní navykáme pomalu, postupně, pak ji můžeme podávat bez omezení.

Tráva pro kočky/tráva pre mačky
Na našem trhu je několik těchto výrobků od různých výrobců. Jedná se o směs semínek a klíčící hmoty, ze které po zalití vyroste trávník.
Křečka na ní navykáme pomalu, postupně, pak ji můžeme podávat bez omezení.

Tymián
Podáváme ho čerstvý nebo sušený. Působí proti průjmu, zmírňuje žaludeční problémy, pomáhá při zlém trávení.

Vojtěška setá/Lucerna siata
Listy a nať vojtěšky mají vysoký obsah vitamínů A, B, C, E a K a minerálních látek: železo, fosfor, zinek a vápník. Tyto látky mají pozitivní vliv na zuby, srst i kostru. Její klíčky obsahují až čtyřicet procent bílkovin - více než vejce, mléko či hovězí maso. Vojtěška má dále silné detoxikační účinky, za které vděčí obsahu chlorofylu. Používá se jako prostředek pro celkové posílení organismu, působí proti zánětům. Vojtěška ovlivňuje metabolismus krevního cukru, a stabilizuje jeho hladinu. Je vhodná pro křečky s diabetem.

Yzop
Podáváme ho čerstvý nebo sušený v malém množství. Obsahuje mnoho vápníku. Účinkuje proti zánětům.

Listy a větvičky stromů

- před podáváním je důkladně umyjeme a usušíme. Nepodáváme větvičky peckovin (třešeň, višeň, meruňka, švestka...)! 

Brest
Podáváme čerstvé nebo sušené listy. K podávání jsou vhodné především mladé listy. 

Bříza/Breza
Podáváme pouze listy. Je silným diuretikem. Obsahuje třísloviny. 

Brusinka
Podáváme listy i větvičky, ale ne příliš často, neboť obsahují hodně taninu. 

Buk
Podáváme pouze listy a větvičky, plody jsou jedovaté! Listy podáváme pouze v malém množství, protože obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. 

Hrab obyčejný
Obsahuje více taninu. Často bývá napaden houbami (plísní), proto jej před podáváním důkladně zkontrolujeme. 

Hrozny
Podáváme listy a plody bez zrníček. 

Hruška
Podáváme celé větvičky. 

Jabloň
Podáváme listy, květy i celé větvičky. 

Jasan štíhlý
Ne všechny druhy jasanů jsou vhodné na podávání. Nepodáváme plody a puky. 

Javor
Podáváme pouze listy a větvičky. Nepodáváme plody (nažky) a květy, protože jsou jedovaté. 

Olše/Jelša
Podáváme ji zřídka jako pamlsek. 

Kaštan jedlý/Gaštan jedlý
Podáváme listy a plody (pouze vařené). Plody obsahují velké množství cukru, proto je podáváme jenom v malém množství. 

Lípa/Lipa
Podáváme pouze sušené listy. Má silný močopudný účinek, snižuje horečku a působí jako prostředek proti zánětům. 

Líska /Lieska
Větvičky jsou velice vhodné na okusování. Mají mírně močopudný účinek. Nepodáváme je březím samičkám. 

Malina
Podáváme pouze nepichlavé části. 

Ořech
Podáváme větvičky a listy. 

Ostružina
Podáváme mladé nebo sušené listy a větvičky bez trnů. 

Rybíz/Ríbezľa
Podáváme listy a větvičky. 

Růže/Ruža
Podáváme jenom čerstvé nebo sušené listy a květy z chemicky neošetřených keřů a bez trnů.

ZDROJ


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky